09 فروردين 1403

گزارشی از خلاصه خطبه های نماز جمعه این هفته مورخ 22/4/97

گزارشی از خلاصه خطبه های نماز جمعه این هفته مورخ 22/4/97

خطبه اول

بسم‏اللَّه‏الرّحمن‏الرّحیم‏

الحمدللَّه ربّ العالمین نحمده و نستعینه و نتوکّل علیه و نستغفره و نصلّی و نسلّم علی حبیبه و نجیبه و خیرته فی خلقه حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته بشیر رحمته و نذیر نقمته سیّدنا و نبیّنا ابی‏القاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین سیّما بقیّةاللَّه فی العالمین.

قال الله الحکیم فی کتابه الکریم:

بَلْ قَالُوا إِنَّا وَجَدْنَا آبَاءَنَا عَلَى أُمَّةٍ وَإِنَّا عَلَى آثَارِهِمْ مُهْتَدُونَ (زخرف/22)

بلكه گفتند ما پدران خود را بر آيينى يافتيم و ما [هم با] پى گيرى از آنان راه يافتگانيم

اوصیکم و نفسی بتقوی الله و اتباع امره و نهیه

در آغاز خطبه خودم وهمه شما عزیزان نمازگزار را به تقوای الهی سفارش و توصیه می کنم

در آخرین خطبه ای که محضر شما عزیزان بودم در خصوص سبک زندگی اسلامی اشاره کردم یکی از راهکارهای عملی تحقق سبک زندگی اسلامی از بین بردن ریشه های گناه بود و عرض کردم که طبق ایات و روایات ریشه گناهان در سه چیز قرار دارد 1- ریشه های فرهنگی و تربیتی 2- ریشه های خانوادگی 3- ریشه های اقتصادی و همچنین اشاره کردم که هر کدام از این محورها دارای زیر مجموعه هایی است و در خطبه گذشته به یکی از زیر مجموعه های ریشه های فرهنگی و تربیتی با عنوان جهل و نادانی مطالبی را تقدیم حضور کردم و در این خطبه به فضل و مدد الهی به یکی دیگر از زیر مجموعه های ریشه های فرهنگی و تربیتی که عنوان تقلید کورکورانه است مطالبی را عرض خواهم کرد. موضوع تقلید از مباحث مهمی است که در جوامع مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفته است لازم است که بدانیم تقلید چیست و کدام تقلید مذموم است .

تقلید؛ به معنای پیروی کردن از افکار و اندیشه ها و یا کردارهای شخصی و اجتماعی فرد یا گروهی می باشد. این تقلید، گاه آگاهانه و از سر بینش است و گاه هم کورکورانه

آنچه باعث ناهنجاری می شود، دنباله روی و پیروی کورکورانه و بی قید و شرط است بنابراین تقلید به معنای عدم استقلال ، وابستگی ذلت بار به دیگران، و به دنبال آن، مُد پرستی و هرزه گرایی و زندگی پوچ و طفیلی، یکی از موضوعات زمینه ساز گناه می باشد.

در یک تقسیم تقلید تقسیم می شود به : 1- تقلید عالم از عالم 2- تقلید عالم از جاهل 3- تقلید جاهل از جاهل 4- تقلید جاهل از عالم

در ميان اين اقسام تنها نوع چهارم صحيح است یعنی تقلید جاهل از عالم یعنی تقلید جاهل از عالم؛ که خداوند متعال در سوره مبارکه انبیا آیه 7 می فرماید: "فَاسْئَلُوا اَهْلَ الذِّكْرِ اِنْ كُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ" " اگر نمي‏دانيد، از اهل علم و ذكر بپرسيد." و نوع اول نيز گاهى صحيح و گاهى ناصحيح است

اما تقليدی که مذموم است و زیر مجموعه های ریشه های فرهنگی گناه شمرده می شود تقلید کورکورانه است و آن تقلید جاهل از جاهل و يا تقليد عالم از جاهل، می باشد که این نوع تقلید کورکورانه گاهى زمينه ساز بسيارى از مفاسد و جنايات مى شود. تقليد كوركورانه يعنى عدم استقلال ، وابستگى ذلّت بار به ديگران و به دنبال آن مدپرستى و هرزه گرايى و زندگى پوچ و طفيلى یکی از مشکلات بزرگ انبیای الهی مبارزه با قوم و قبیله ای بود که تقلید کورکورانه داشته اند و به دنبال آن بودند که امت خود را از این تقلید کورکورانه نجات دهند.

به عنوان نمونه در سوره شعراء، آیات 136 تا 138، وقتی حضرت هود قوم خود را به توحید و ترک ظلم و ستم و تجمل پرستی دعوت کرد؛ قومش در برابر این دعوت گفتند: براى ما هیچ تفاوت نمى کند، چه ما را اَندرز دهى و چه ندهى، ما هرگز به تو ایمان نمى آوریم. این کارها را که مى بینى اعم از بت پرستى و غیر آن روش و اخلاق پیشینیان ما است، و ما به خاطر سخنان تو دست از آنها بر نمى داریم، و برخلاف آنچه تو خیال مى کنى ما هرگز از سوى خدامجازات نخواهیم شد. و یا در سوره مبارکه مائده، آیه104، خداوند می فرماید:

"وَ إِذا قيلَ لَهُمْ تَعالَوْا إِلي‏ ما أَنْزَلَ اللَّهُ وَ إِلَي الرَّسُولِ قالُوا حَسْبُنا ما وَجَدْنا عَلَيْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا يَعْلَمُونَ شَيْئاً وَ لا يَهْتَدُونَ"

"وقتى به آنها یعنی مشرکین گفته مى شد به سوى آنچه خدانازل کرده بیایید، و دست از بت ها و بدعتهاى خود درباره تحریم بسیارى از حیوانات حلال بردارید؛ آنها مى گفتند: همین سنّت هاى نیاکان، ما را کافى است؛ ما نیاز به هیچ هدایت دیگرى نداریم، نه آیات قرآنو نه غیر آن" و یا در سوره اعراف، آیه28،

خداوند اشاره می کند در باره افرادی که عمل زشت و قبیحی انجام می دهند و علت آن را می پرسند در جواب می گویند: «این راه و رسم پدران ماست»؛ بلکه گاه مى گویند: (خدا نیز ما را به همین دستور داده است)؛ "وَاللهُ اَمَرَنَا بِهَا" و آیه اول خطبه که در سوره زخرف آیه 22 خداوند فرمود:

بَلْ قَالُوا إِنَّا وَجَدْنَا آبَاءَنَا عَلَى أُمَّةٍ وَإِنَّا عَلَى آثَارِهِمْ مُهْتَدُونَ

بلكه گفتند ما پدران خود را بر آيينى يافتيم و ما [هم با] پى گيرى از آنان راه يافتگانيم

با توجه به آیاتی که بیان شد متوجه می شویم که کفر و بت پرستى و انواع گناهان و عادات زشت از طریق تقلیدکورکورانه از نسلى به نسلى منتقل مى شد؛ و روح تقلیدچنان حجاب ضخیمى بر عقل و فکر آنها مى انداخت که هر حقیقتى را منکر مى شدند.

 در طول تاریخ، پیروی کورکورانه از عملکرد آباء و اجداد و تقلید از گذشتگان، عامل مهمّی برای گمراهی انسان‌ها بوده است. مثلاً عقل، فطرت و وجدان اخلاقی همه انسان‌ها درک می‌کند که بت‌پرستی یک خرافه است. این موضوع محتاج دلیل هم نیست؛ بلکه یک امر فطری است و افزون بر فطرت، وجدان اخلاقی و عقل انسان نیز آن را مذمّت می‌کنند. رسولان الهی نیز ارسال شده‌اند که مردم موّحد شوند و بت نپرستند، همه ایشان هم بیّنه و معجزه داشته‌اند:«لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْكِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ»

انبیاء الهی علاوه بر اینکه ادّعای رسالت می‌کردند، با معجزه‌های رسا و آشکاری مانند قرآن، گلستان شدن آتش برای حضرت ابراهیم، عصای حضرت موسی و ... مردم را متنبّه و بیدار می‌کردند. اما چرا بسیاری از مردم همیشه تابع پیامبرها نبودند؟!‌ چرا نه تنها متابعت نمی‌کردند، بلکه پیامبران را مسخره می‌کردند؟

«یا حَسْرَةً عَلَى الْعِبادِ ما یَأْتیهِمْ مِنْ رَسُولٍ إِلاَّ كانُوا بِهِ یَسْتَهْزِۆُنَ»قرآن کریم تأسّف می‌خورد و می‌فرماید: ای وای بر مردم که زیر بار حرف پیامبران نمی‌رفتند و آنان را مسخره هم می‌کردند! امّا نمی‌گفتند که شما دروغ می‌گویید، معجزه ندارید یا شما خرافی هستید و دلیل ندارید، بلکه می‌گفتند: آباء و اجداد ما چنین کردند و ما هم باید چنین کنیم. می‌گفتند: «نمی‌شود که ما از روش و منش پدران خود دست برداریم». گفته آنان در قرآن چنین آمده است:

«إِنَّا وَجَدْنا آباءَنا عَلى‏ أُمَّةٍ وَ إِنَّا عَلى‏ آثارِهِمْ مُقْتَدُونَ»

چه تقلیدی درست است؟

تقليد کورکورانه نه با منطق سازگار است و نه با روح تعالیم و معارف اسلامی؛ از نظر عقل و آموزه هاي ديني آن تقلیدی شايسته است که اطمينان بخش و علم آفرين و براي سعادت فرد و جامعه موثر باشد. از اين رو عقل انسان هرگز چيزي را بدوندليل نمي‏پذيرد، امّا تقليدي كه در اسلام مطرح است، پذيرش بدون دليل نيست. بلکه خداوندِ حكيم تكاليفي را جهت تکامل و تربيت انسان معيّن كرده است، و بعضي كارها را بر او واجب يا حرام كرده است، لذا بايد آن احكام را بشناسد و در زندگي فردي و اجتماعي خود به کار بندد، امّا فهم اين احكام از قرآن و سنّت و عقل و اجماع، نيازمند مقدمات فراوان و آشنايي با علوم بسياري است و شخصي كه در اين علوم متخصص نيست، بايد از راه ديگري اين احكام را بشناسد و آن راه، رجوع به متخصصان اين علوم است، در واقع، او با دليل، به فتواي مجتهد عمل مي‏كند، نه بدون دليل. اگر بيماري به پزشك مراجعه كند و بر اساس دستور و نظر او عمل كند، هيچ فرد عاقلي وي را سرزنش نمي‏كند بلكه كار وي را مطابق خردورزي مي‏داند. عوامل تقلید کورکورانه چیست؟دلایل و عوامل زیادی برای تقلید کورکورانه وجود دارد که به برخی از آن اشاره می کنم:

عدم بلوغ فکرى: عده ای از افراد چه بسا از جسمی بالغ می شوند اما از جهت فکری به بلوغ نمی رسند این دسته از افراد از خودشان هیچ تحلیل مسائل ندارند و چمشان همیشه به دیگران دوخته شده که هرچه آنها گفتند او هم تکرار کند که متاسفانه یکی از معضلات اجتماعی ما همین است.

شخصیت زدگى:عده ای دیگر یک شخصی را برای خود قهرمان درست می کنند و به دنبالش حرکت می کنند و همه کارها و سخنان او را بدون هیچگونه تحلیلی می پذیرند.

علاقه شدید به نیاکان و پیشینیان:

گروه گرایى یا تعصّب هاى قبیله اى:

این عوامل تعدادی از عوامل بودند که باعث تقلید کورکورانه می شود و به دنبال آن بسیاری از خرافات، عقاید باطل، رسوم و آداب غلط و اعمال زشت، از جمعى به جمع دیگر و از نسلى به نسلى دیگر منتقل می شود.

عاقبت تقلید کورکورانه

مانع استفاده از ندای نجاب بخش سه پیامبر درون (یعنی فطرت، عقل و نفس لوامه) می باشد

فساد اخلاقی؛ اگر یک نگاهی به تاریخ بیندازیم متوجه این موضوع می شویم اگر یک نگاهی به جامعه خودمان بیندازیم متوجه می شویم که یکی از دلایل فساد اخلاقی تقلید کورکورانه از فرهنگ غربی است. بی بند وباری ها، گناهان و معاصی و بسیاری از اعمال زشت از تقلید کورکورانه است ارتباطات بدون حد و مرز دختران و پسران؛ نوع پوشش؛ نوع آرایش؛ مدل های مختلف مو و از این دست مسائل بسیارش تقلید کورکورانه است که باعث شده است سبک زندگی ما تغییر کرده و اسلام در این زندگی ها در حال کم رنگ شدن است

تقلید کورکورانه باعث از بین رفتن کانون های گرم خانوده ها می شود و خانواده ها و جامعه را متلاشی خواهد کرد چون در تقلید کورکورانه عقل تعطیل میشود و این انسان بر اساس عقل کا ری انجام نمی دهد و باعث فروپاشی نظام خانواده ها خواهد شد. به خداوند پناه می بریم

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم

بسم الله الرحمن الرحیم قل هو الله احد الله الصمد لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفوا احد

خطبه دوم 23/4/97

الحمدللَّه ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا و نبیّنا ابی‏القاسم المصطفی محمّد و علی اله الأطیبین الأطهرین المنتجبین الهداة المهدیّین المعصومین سیّما علیّ امیرالمؤمنین و حبیبته فاطمة الزّهراء و الحسن و الحسین سیّدی شباب اهل الجنّة و علیّ‏بن‏الحسین و محمّدبن‏علیّ و جعفربن‏محمّد و موسی‏بن‏جعفر و علیّ‏بن‏موسی و محمّدبن‏علیّ و علیّ‏بن‏محمّد و الحسن‏بن‏علیّ و الخلف القائم المهدیّ صلواتک علیهم اجمعین

اوصیکم و نفسی بتقوی الله و اتباع امره و نهیه

در این خطبه نیزخودم و همه شما عزیزان را به تقوای الهی سفارش و توصیه می کنم

در این خطبه به برخی از مناسبت های هفته اشاره می کنم

مناسبت اول:24 تیرماه برابر اول ذی القعده سالروز ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر و دهه کرامت و همچنین آغاز هفته حج می باشد .

ولادت این بانوی مکرمه را خدمت همه مسلمانان خصوصا بانوان و دختران تبریک و تهینت عرض می کنم .

حضرت فاطمه معصومه (س) دراول ذی القعده سال 173 ه . ق در بیت عصمت و طهارت امام هفتم (ع) به دنیا آمد القازابی مانند معصومه، طاهره، حمیده، عابده و... از القاب ایشان می باشد و مشهورترین لقب ایشان معصومه است که امام رضا(ع) در روایتی فرمود: هر کس معصومه را در قم زیارت کند مانند کسی است که مرا زیارت کرده است. یکی از ویژگی های حضرت معصومه حجاب و عفاف بوده است با توجه به اینکه دیروز 21 تیرماه روز عفاف و حجاب بود و چون این روز به روز ولادت حضرت معصومه (س) نزدیک شده است مطالبی را در خصوص حجاب و عفاف عرض می کنم

نکته اول: مساله حجاب از مسائل وجوبی دین مقدس اسلام است و سابقه حجاب در کشور ما سابقه ای بسیار دیرینه دارد تا اینکه در زمان رضا خان مورد تهدید قرار گرفت تا جایی که کشف حجاب را به صورت علنی مطرح کرد و مقاومت بانوان مسلمان و اعتراض علما و مراجع عظام تقلید کار را به جایی رساند که در 21 تیرماه مردم را در مسجد گوهر شاد مشهد به خاک و خون کشیدند و در سال های کشف حجاب بانوان زیادی برای حفظ حجاب سالها در خانه های خود محبوس بودند.

نکته دوم: حجاب دارای اهمیت و آثار فراوانی است از جمله:

موفقیت های معنوی

مصونیت و آرامش زن

کاهش مفاسد

حفظ بینان خانواده

نکته سوم: حجاب فقط مخصوص زنان نیست بلکه برای مردان هم حجاب لازم است

نکته چهارم: سه مدل حجاب برای بانوان وجود دارد

حجاب پوششی

حجاب گفتاری

حجاب رفتاری

که بانوان باید هر سه حجاب را رعایت کنند و فقط حجاب پوششی کافی نیست.

نکته پنجم: در خصوص حجاب و عفاف فقط یک روز خاص یا یک هفته خاص کافی نیست بلکه باید در تمام مدت سال موضوع حجاب و عفاف مطرح شود و کاری برای این مساله انجام داد هر چه زمان می گذرد وضعیت حجاب در جامعه متاسفانه بدتر می شود همانگونه که در مساله تقلید کورکورانه در خطبه اول عرض کردم نوع لباسها تغییر کرده است که خیلی از متدینین معترض اند و حتی خیلی از خانم ها معترض اند که ما به عنوان یک زن خجالت می کشیم به این گونه زنها با این گونه لباس ها نگاه کنیم.

اول ذی القعده آغاز هفته حج است ضمن آرزوی قبولی اعمال برای همه عزیزان حج گزار و آرزوی اینکه همه علاقمندان توفیق این سفر معنوی را پیدا کنند به چند نکته اشاره کنم:

حج دارای ظرفیت های فردی و اجتماعی است

حج فرصت تحقق همدلی مسلمانان است

حج فرصتی برای بیان عقاید و خواسته های امت اسلام است

حج تجلی بخش و حدت اسلامی است

حج فرصتی است برای حل معضلات جوامع اسلامی

امیدواریم که امسال هم مانند سال گذشته همه حج گزاران خصوصا حج گزاران کشور عزیز ما با حفظ عزت و کرامت توفیق اعمال حج را پیدا کنند و به سلامت به اوطان خود برگردند.

مناسبت دوم: 25 تیرماه روز بهزیستی است این سازمان فرهنگی، اجتماعی و امدادی است که به منظور گسترش رحمت الهی در جامعه و حفظ ارزش ها و کرامات انسان ها درسال 59 تشکیل شده است از زحمات همه عزیزان در سازمان بهزیستی تقدیر و تشکر می کنیم.

مناسبت سوم:26 تیرماه سالروز تاسیس نهاد شورای نگهبان است ضمن تبریک این روز به همه عزیزان شورای نگهبان برای اهمیت جایگاه این نهاد توجه شما را جلب می کنم به بیان امام و مقام معظم رهبر ی در خصوص این نهاد مهم ، امام فرمود:شما (شورای نگهبان) باید ناظر بر قوانین مجلس باشید و باید بدانید که به هیچ وجه ملاحظه نکنید باید قوانین را بررسی نمایید که صد در صد اسلامی باشد شورای نگهبان مورد تایید اینجانب می باشد.

مقام معظم رهبری فرمودند:نهاد شورای نگهبان بر اساس قانون موظف است از ورود ناخالصی ها به ارکان نظام جلوگیری کند و اگر شورای نگهبان این وظیفه را بر عهده نداشت یقینا نظام دچار مشکلات فراوان می شد. البته ممکن است در این روند اشتباهی هم رخ دهد اما نباید با تبلیغات سیاسی کلیت این نهاد عظیم و وظیفه قانونی آن در تعیین صلاحیت ها زیر سوال بردشورای نگهبان نبض نظام اسلامی به شمار می رود

موضوع پایانی این خطبه موضوع جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است

با توجه به خروج آمریکا از برجام جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران در فاز جدیدی قرار گرفت ترامپ در اقدامی تازه متحدان منطقه ای خود را به صورت جدی تری وارد میدان تقابل با ایران کرده است.

در این خصوص جهت مقابله با این جنگ اقتصادی نیاز به راهکارهایی داریم و راهکارها چیست؟ در خصوص مقابله با جنگ اقتصادی مقام معظم رهبری راهکارهایی را بیان فرمودند که اگر مسوولان و دولتمردان به این راهکارها توجه کنند می توانندبا این جنگ اقتصادی مقابله کنند

راهکارها عبارت است از:پایبندی مسوولان به اینکه باور کنند حل مشکلات اقتصادی با ظرفیت های داخلی ممکن است بی اعتمادی مسوولان به نسخه های غربی برای حل مسائل اقتصادی که این نسخه ها نه تنها با شرایط بومی کشور تناسب و انطباقی ندارد بلکه در بسیاری موارد نوعی کلاهبرداری برای چپاول منابع کشور است

تنها در حد اضطرار، امور اقتصادی و تولید به طرفهای خارجی سپرده شود که موجب سو استفاده و فرصت طلبی آنان نشود تشکیل ستاد مقابله با جنگ اقتصادی در دولت ایشان در سخنان اخیر در بین دانش آموختگان دانشگاه امام حسین (ع) فرمودند: اساسا حیات یک ملت و بالندگی یک ملت وابسته یه این است که مولفه های قدرت و عناصر قدرت را در خود تقویت کند و آن ها را در جای لازم و به هنگام مورد بهره وری قرار بدهد .

خدایا تقوا ، ایمان و آرامش الهی بر دلهای ما نازل بفرما

خدایا ما را به مقام بندگی خودت برسان

خدایا روح بلند و ملکوتی امام راحل و شهدا را از همه ما راضی بفرما

مقام معظم رهبری در پناه خودت محافظت بفرما

خدایا فرج آقا و مولایمان امام زمان نزدیک بفرما

سلام های گرم و خالصانه ما را به محضر آقامون ابلاغ بفرما

اعوذ بالله من الشیطان الرجیم بسم الله الرحمن الرحیم

والعصر ان الانسان لفی خسر الا الذین آمنوا و عملوا الصالحات و تواصوا بالحق و تواصوا بالصبر

صدق الله العلی العظیم

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

 

 

 

 

 

 

محبوب ترین اخبار

اوقات شرعی